Aleksandra Žarak
NOVINARKA IBLOGERICA
|
Zelena čarobnica U avanturu sirovojedstva upustila sam se prije tri godine preko zelenih kašastih sokova koje sam od milja prozvala „zelenom čarobnicom". Po mom dubokom uvjerenju ti sokovi (koji se prave u blenderu od mješavine svježeg voća i zelenog lisnatog povrća) doista su čarobni i mogu svakome od nas promijeniti život. Meni su, na primjer, riješili zdravstveni problem koji me mučio pune 23 godine, a to je bila opstipacija ili nemogućnost redovite probave - bez uzimanja laksativa. Naime, nakon prve mjesečnice počeli su problemi s redovitim odlaskom na toalet, ali nekako sam već bila pripremljena na to jer je istu muku mučila moja majka, koja me uputila u dobrobiti švicarskog biljnog čaja s kojim je uredna probava bila zajamčena. Nemojte misliti da smo se nas dvije olako upustile u „raubanje" crijeva laksa-tivima, mi smo doista pokušale sve: više hodanja, tjelovježbu, unosile smo više povrća u prehranu, konzumirale više vlakana... i ništa. |
Potom smo zaključile da smo nas dvije
medicinski fenomen čiji problem ni liječnici
nisu uspjeli riješiti. Probale smo klistire,
irigaciju debelog crijeva, namočene sušene šljive, svježe smokve
zalivene vodom, mlaku vodu natašte i svu
silinu narodnih lijekova, kao i svaki novi laksativ koji se pojavio na tržištu, za svaki slučaj. Svi bi
oni funkcionirali jednom, eventualno
dvaput, ali nakon toga ni makac - danima
ne bismo išle na toalet. Stoga bismo se uvijek vraćale švicarskom čaju koji smo morale nabavljati iz
inozemstva iako se jedno kraće vrijeme mogao nabaviti i u Hrvatskoj. No s godinama smo, da bi čaj uopće funkcionirao,
morale povećavati dozu, od čega bismo
imali neugodne grčeve u želucu, poput menstrualnih bolova, a kada bismo
osjetile poriv za pražnjenjem, obično je bio
tako jak da smo morale isti čas trčati na toalet, što baš nije uvijek
bilo praktično. Došlo je do toga da je moja
majka, nakon više od 40 godina uzimanja
laksativa, posve uništila crijeva i crijevne resice te je imala velikih problema s kontrolom stolice.
Za sebe nisam željela istu sudbinu.
Igrom slučaja tada mi je prijateljica
poslala knjigu Zeleno za zdravlje Victorije
Boutenko u kojoj se zeleni kašasti sokovi navode kao rješenje mnogih
zdravstvenih problema poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, a medu ostalim i neredovite probave.
Odmah sam u blenderu smućkala svoj prvi gusti zeleni sok od sastojaka koje sam
imala kod kuće: kelja i banana.
Okus mi se svidio pa sam odlučila istraživati dalje.
Tada mi je baš u posjet
došla mama pa sam joj rekla da kuša zelene sokove, ali bez ikakvih obećanja ili očekivanja, samo
zato što su zdravi. Za dva dana pojavili su se rezultati: kako mama na putu nije uzimala laksative, s
oduševljenjem mije rekla daje prirodnim putem otišla na toalet. Potom sam i ja doživjela isto: u samo dva dana riješile smo
problem koji nas je mučio više od dva desetljeća! Bila sam izvan sebe od sreće. Pa je li moguće da je rješenje tako
jednostavno i tako jeftino? Samo treba svako jutro dan započeti zelenom čarobnicom i ne
samo da ćete imati
redovitu, obilnu stolicu - čak i da ostatak dana jedete uobičajenu hranu - nego
će to voće i povrće djelovati kao prirodna metla, čistač organizma, i izbacit
će iz vas ono što se
taložilo tjednima - to su posvjedočili čak i moji prijatelji koji nikada nisu imali problema
s probavom. Bila sam toliko
oduševljena ovim rješenjem da sam ga odlučila podijeliti sa što više ljudi jer sve više ljudi
danas ima taj problem, ali im je neugodno o tome pričati. No neugodno sam se
iznenadila kad sam
nudeći ovo jednostavno i bezbolno rješenje ljudima koji po 15 dana ne mogu na toalet i
trbuh im je bolan već samo na dodir saznala da će neki radije ostati pri laksativima
nego pokušati tri dana
piti ovakav zeleni smoothie. Zato svima savjetujem: ne budite lijeni i
nepovjerljivi, učinite nešto za svoje zdravlje, uopće nije teško, tako ćete
ujedno riješiti dvojbe oko doručka,
izgubiti višak kilograma, a uz gutljaje vrlo ukusne zelene čarobnice (jer okus možete
prilagoditi svojem nepcu) u organizam ćete unositi energiju, zdravlje i vitalnost.
Sjaj dolazi iznutra
Osim što sam zelenom čarobnicom
napokon regulirala probavu
te skinula višak kilograma što me mučilo cijeli život, počela sam sjajiti iznutra, a i na
van: kosa, ten, koža su mi zablistali.
Nakon dvije godine konzumiranja zelene čarobnice počela sam još više proučavati literaturu i nekako mi
je došlo prirodno da
kušam biti nekoliko dana na sirovoj hrani. Probala sam neka jela i dopalo mi se kako sam se nakon
njih osjećala. Inače sam
veliki gurman po prirodi i vjerujte mi da bi mi bilo teško promijeniti prehrambene navike da mi
nova jela nisu fina i da
u njima ne uživam. Sirova hrana nevjerojatno
je kreativna i inspirativna. Sada već imam neke svoje prokušane recepte, a svako malo i sama stvorim neko jelo
koje postane klasik.
Uopće nema govora o odricanju i preživljavanju na listu salate, daleko od toga! Sirova hrana mi
je doista promijenila
život na više razina, sada u kuhinji provodim puno manje vremena koje trošim na kreativnije načine i
rad na sebi, osjećam se
kao da prštim idejama, pokrenula sam svoj blog i radionice sirove hrane kako bih entuzijazmom i
svojim primjerom i
drugima pokazala koliko snažno hrana utječe na naš život. U to ime, zelenu čašu
gore i uzdravlje!
Snaga sirovog povrća
Mislite
li da je ova vrsta prehrane za vas, evo nekih jednostavnih
koraka koje već
danas možete
primijeniti kako biste osjetili barem neke njezine dobrobiti:
1.
Svako jutro dan započnite barem čašom zelenog kašastog soka. Već
nakon nekoliko dana primijetit ćete
da ćete se buditi odmomiji, ten će
vam zablistati, probava će
vam postati bolja i učestalija
te ćete
općenito
imati više
energije. Igrajte se različitim
zelenim lisnatim povrćem,
jedno jutro neka
to bude blitva, drugo špinat, pa onda zelena salata, raštika, peršin, celer, a voće birajte prema sezoni.
Evo jedne kombinacije koju vrijedi probati: u blenderu izmiksajtešaku-dvije špinata, jednu bananu, dvije jabuke i 4 dl vode. Uživajte!
Evo jedne kombinacije koju vrijedi probati: u blenderu izmiksajtešaku-dvije špinata, jednu bananu, dvije jabuke i 4 dl vode. Uživajte!
2.
Jednom tjedno pustite svoj probavni sustav
da se malo odmori i pojedite laganu, sirovu večeru. Ili se čak upustite u cijeli vikend na sirovoj hrani. Za doručak si izmiksajte zeleni kašasti
sok, a ako poslije ogladnite, pojedite jednu voćku
ili šaku badema s kojom datuljom ili nekoliko grožđica. Za ručak pripremite nešto malo konkretnije, na primjer tjesteninu od tikvica koju ćete
dobiti tako da tikvicu narežete na tanje rezance
gulilicom za krumpir. Prelijte pesto umakom koji dobijete tako da u multiprak-tiku sameljete sjemenke bundeve, jedan češanj češnjaka, maslinovog ulja po želji, malo soli i papra te
malo jestivog, prehrambenog kvasca. Za večeru pojedite jednu veliku zelenu
salatu sa sezonskim povrćem
poput mrkve i krastavaca, začinjenu limunovim sokom i
maslinovim uljem.
Nema komentara:
Objavi komentar