nedjelja, 29. siječnja 2012.

Čips od kelja

Volite grickati čips iako znate da s jednom vrećicom "popijete" par decilitara ulja i dobar prstohvat soli? E, pa ne brinite, sada možete slasno grickati zdravi čips i to od kelja. Da, od kelja!!! Ukusan, hrskav, više ili manje začinjen (taman po vašoj volji), nešto što će oduševiti vaše goste-znam, jučer su mi komplimentirali, a mogućnosti su brojne. Treba vam samo očišćena i natrgana glavica kelja, što tamnije zelenog, to bolje i ukusna marinada te je čips nakon procesa sušenja spreman za grickanje. Možeta ga čak ponijeti sa sobom u kino, tko vam brani?!


Vidim da sam vas zainteresirala za ovu zdravu grickalicu pa evo prilažem svoj, trenutno najdraži recept za čips od kelja. U skladu s našim mediteranskim podnebljem, ovaj lagano miriše po ružmarinu. OK, tahini to jest sezam ne spada u ovaj naš kulturni krug, ali spada u širi Mediteran, točnije Bliski istok pa pretpostavljam da vam nije potpuno nepoznat. Hummus itko? Danas sam radila sirovi hummus i ispao je iznenađujuće dobro. Dobra vijest: imate li kvalitetan blender, tahini pastu možete napraviti sami i pritom prilično uštedjeti. Ali, o pastama, maslacima od badema i dobrim blenderima i slično u zasebnom postu.   

ČIPS OD KELJA I RUŽMARINA

100 g tahinija (ili paste od sezama)
1 i 1/2 žlice sjeckanog svježeg ružmarina (posadite u prozoru, na balkonu ;-))
60 g svježe cijeđenog limunovog soka
1 režanj češnjaka
1 žlica luka u prahu
80 g vode
1/4 šalice delikatesnog kvasca (proizvodi ga Advent iz Pule i mljac je!)
1i 1/2 žličice Himalajske kristalne soli
oko 1/2 kg kelja


Dakle, dobro operite kelj i uklonite debelu žilu po sredini lista. Osušite ga, ako treba i papirnatim ubrusima inače će biti mokar i upariti se umjesto da se osuši te na kraju balade neće biti hrskav, a kakav je to čips koji ne hrska?! Potom nasjeckajte ili natrgajte rukom (trik mog dragog je da kelj usitni kuhinjskim škarama) na manje komadiće. Sve ostale sastojke ubacite u multipraktik (i onaj mali za sjeckanje začinskog bilja sasvim je dovoljan) i promiješajte. Dobit ćete vrlo gustu pastu, ali to je OK, ne brinite. Stavite kelj u veliku zdjelu, prelijte pastu preko kelja i krenite masirati rukama kao da rifljate rublje, ha, ha, ali ova metoda je zbilja najdjelotvornija! Ostavite kojih 20-ak minuta, tako da se kelj "sparuši" te tek onda rasporedite na peki papir ili Teflex foliju te stavite sušiti u dehidrator (ako ga imate) ili u pećnicu na maksimalno 70 stupnjeva-ali u tom slučaju u vrata pećnice stavite kuhaču, tako da ih ne možete u potpunosti zatvoriti i da para može izlaziti van.


Čips od kelja se u dehidratoru suši barem 6-7 sati, znam da ga neki suše i po 12 sati, što mi se čini pretjeranim stoga vam predlažem da vizualno-osjetilnim preglodm sami utvrdite kada je dosta sušenja. Mislim da ćete znati prepoznati dobar čips jer će se kelj onako zakovrčati i jednostavno postati, a što drugo nego hrskav. Da ne kažem da će vam kuća božanstveno mirisati! Ovaj čips bez straha možete nuditi bilo kome, mužu, dečku, prijateljici, čangrizavoj susjedi, punici, tati-svi će njime biti oduševljeni. U slast i javite kako je ispalo! Registrirajte se, molim, da pratite moj blog, dignite mi rejting pliz ;-) Hvala! 

P.S. Evo kako čips sprema moja prijateljica Tanja, probajte i ovaj. Za njen ne treba dehidrator.


Nema komentara:

Objavi komentar