Follow by Email

ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Sladoled ili neodoljivi raw cream

Sladoled! Tko mu može odoljeti? Voli ga i staro i mlado. I vi mislite da nema boljeg i dekadentnijeg osvježenja kada sunce zapeče i temperature se počnu dizati? Jedini je problem što se od običnog, konvencionalnog sladoleda ne samo počnemo širiti u struku, nego taj isti-zbog mlijeka ili slatkog vrhnja koje sadrži- izaziva zdravstvene probleme poput prekomjernog skupljanja sluzi. Ako ne vjerujete meni, provjerite u knjizi "Clean" od Alejandra Jungera. Dodatni argument u prilog nezdravosti sladoleda iz slastičarnice ili dućana je da je pun kalorija, loših masnoća, šećera, kao i vrlo vjerojatno dodataka koje inače možda pokušavate izbjeći poput umjetnih boja, neuzdravih emulgatora i stabilizatora- ali pred sladoledom obično kapitulirate. Ne mora biti tako. Od sada možete uživati u zdravom sladoledu kad god vam padne na pamet, ako hoćete i svaki dan u tjednu, sve dok vam ne dosadi!


Kako? Rješenje za (zdravo) osvježenje je sirovi sladoled ili raw cream. Uz osnovu (smrznute banane)mogućnosti su beskrajne i svaki dan se možete igrati s nečim novim. Sigurna sam da ćete doći do svoje omiljene kombinacije. Ovo gore na slici je naprimjer, naranča raw cream s mariniranim grožđicama i chocolate chipom tj nasjeckanim komadićima sirovih čokoladnih pralina. Njam, već mi ide voda na usta! Do kombinacije smo zajedničkim snagama došli dragi i ja i par dana nam je bila top, dok onda nisam došla na zamisao da probam napraviti verziju s ananasom (bila je akcija na Dolcu), sjetivši se svog nekadašnjeg kulinarskog gurua, Jamie Olivera, ananas sam oplemenila smrvljenom metvicom. Potom sam ga-za dodatni dojam- servirala u izdubljenom ananasu. Super! Također dobitna kombinacija. 


Ali, onda sam ugledala maline, a u hladnjaku sam imala i pokoju svježu datulju pa sam to ubacila u multipraktik i na kraju dodala malo svježe peludi. Nemojte se čuditi, pelud je sjajna i često je ubacim u zeleni smoothie jer smanjuje razinu kolesterola u krvi, daje vam više energije i izdržljivosti, smanjuje stres i poboljšava imunitet te čini tijelo otpornijim na alergije. Rezultat tog eksperimenta je bio čaroban! Najbolje je što vam za sladoled uopće ne trebaju svježe maline tako da u ovoj deliciji možete uživati u bilo koje godišnje doba.  



Sada se sigurno pitate kako onda naprviti sirovi sladoled. Ima raznih verzija, s indijskim oraščićima, verzija za koju vam je potreban aparat za sladoled i još mnogo toga drugog, no ja sam nakon dugog testiranja i isprobavanja došla do zaključka da mi je najukusnija ujedno najjednostavnija verzija koje je gotova u roku 5 minuta (maksimalno). Jedina mana toga sladoleda je da ga morate odmah pojesti, no nekako mi se čini da to neće biti problem, jel'da? Ključno je da čim na tržnici ili u dućanu ugledate malo izubijane banane (one sa smeđim pikicama, jer su slađe)-zgrabite ih! Donesite ih kući, ogulite i prepolovite ili narežite na manje komadiće, ubacite ih u plastičnu vrećicu i s njima u zamrzivač. Tada možete zaboraviti na njih, barem na 24 sata. Glavno da su vam uvijek pri ruci jer u tom slučaju doista možete pripremiti super ukusni sladoled u roku keks. Sada me jedino muči koji recept da stavim?! ;-))))


OSNOVNI RAW CREAM

oko 2 smrznute banane po osobi
srž vanilije
možda malo vode, žličicu dvije

Postupak je vrlo jednostavan: kada znate da vam se jede sladoled, izvadite banane iz zamrzivača (samo onoliko koliko ćete pojesti, ostale vratite u zamrzivač za kasnije) i ostavite ih par minuta na sobnoj temperaturi. Potom ih narežite na ne predebele ploške te ih ubacite u svoj multipraktik.


 Počnite ih mljeti, kraktim pulsevima. Bitno je pogoditi pravu teksturu-od banana nikako ne želite napraviti juhu, nego sladoled. Nakon par pulsanja, dodajte malo srži vanilije i još kratko meljite, dok se ne počne skupljati u kuglu. Ako imate žlicu za vađenje sladoleda, upotrijebite je da biste servirali ovu ledenu delikatesu.


A kada vam dosadi ovaj vrlo ukusan, ali jednostavan recept, bacite se u daljnje eksperimente. Naprimjer u kombinaciju Sladoled od karamel kruške-straciatella. U posljednjoj fazi, to jest kad bananama dodajete vaniliju, u smjesu ujedno ubacite 1 žlicu praha lucume razmućenu sa žličicom meda ili sirupa od agave (na 3 banane), jednu oguljenu i na sitno nasjeckanu krušku te žličicu-dvije kakao nibsa ili komadića. Promiješajte rukom i to je to.


Još jedna varijanta je Sladoled od malina i kakaa. Osnovnoj smjesi od 1 banane dodajte pola šalice smrznutih malina i 2 žlice kakaa u prahu te još kratko meljite te na koncu ručno dodajte-ako želite, grubo sjeckane lješnjake. Ili ako su vam ostali komadići kakvih sirovih keksa, grubo natrgani.


Nakon nekog vremena možda ćete poželjeti eksperimentirati sa sladolednim složencem. Ja sam svoj napravila redajući sladoled od banane, sladoled od jagoda (smrznute jagode + smrznute banane), gusti čoko preljev (malo sirovog kakaa, voda, maslac od badema i agava), ponovila sam sa slojem sladoleda od banane te jagode i gore posula razdrobljenim sirovim keksićem od đumbira i grožđica.


Ma igrajte se s raznim kombinacijama okusa sladoleda, inspirirajte se već poznatim klasicima pa ih pokušajte napraviti na sirovi način. Sada su tržnice pune raznog voća, a novo još stiže, samo dajte mašti na volju! U slast, ali ovaj put bez grižnje savjesti!

Nema komentara:

Objavi komentar