nedjelja, 29. siječnja 2012.

Revitalizirajući ručak za znatiželjne

S velikim veseljem vidim da srećem puno ljudi koji su otvoreni prema ideji sirove hrane, a mislim da će   ubuduće interes biti sve veći i to me jako veseli! Neki od mojih prijatelja bili su jako uzbuđeni kad sam ih pozvala na sirovi ručak, tim više što sam oduvijek bila gurmanka i uvijek sklona eksperimentima u kuhinji pa nisu ni sumnjali da će sirova hrana u mojoj interpretaciji biti ukusna, a ne samo zdrava. Evo što smo kušali,.....Jer ne bih ja postala raw foodie da ta hrana nije jaaaaako fina! ;-)


Nedjelja, 15 siječnja 2012, Zagreb

RAW FOOD TASTING-MENU by Alex


Amouse bouche tj zabava za usta iliti po naški predjelo:
               Čips od kelja s ružmarinom
                  Talijanski krekeri s pikantnim namazom od pšenice

Toplo predjelo: Juha od krušaka i mrkve

Glavno jelo:    Sirove lasagne
                  Pad Thai 
                  Salata duginih boja 
                  (komorač, šipak i mandarina)

Desert:        Neodoljive kuglice 
                  (tako dobre da nećete vjerovati da su zdrave)
                  Mousse od čokolade
                  Ledene hrpice od kikirikija s ponekim tajnim sastojkom
                  Browniesi od lješnjaka
                  Neodoljivo ukusni browniesi s čoko glazurom
                  Pita iz rajskog vrta 
                  (da ne bi sve bilo sama čokolada, evo i malo voća)


U slast vam bilo, lijepo se zabavili i fino najeli!
 Alex xxx







Karamelizirani čips od luka bio je samo jedan od sastojaka koji mi uvijek treba u kuhinji, uglavnom za ukras. Ponekad ga volim porazbacati navrh neke od svojih salata jer fino krcka ili ga, jednostavno, koristim za ukrašavanje tanjura, no ovaj je posebno fino ispao pa sam odlučila staviti sličicu.






Sirove lazanje su ispale odlično, posebno "mesni dio" kojeg glume mljeveni orasi s nekim sastojcima od kojih je tamari umak zasigurno najzaslužniji za iznimno uvjerljiv okus mesa. Najbolje od svega je što ove lazanje uopće nisu teške-kolikogod sam prije obožavala klasične lazanje, osjećaj u želucu nakon konzumacije sirovih i onih s mesom, bešamelom i gomilom ribanog sira nesusporediv je. Nakon sirovih lazanja nema umora, pada energije, niti osjećaja težine u želucu. Mljac! Repete molim!





Tajland, moja velika ljubav! Užurbani i pulsirajući Bangkok koji svakako nije najljepši grad na svijetu, ali je meni najuzbudljiviji! Ma koji New York, meni je Bangkok zakon! A tek njihovo slasno voće koje se može naći na ulici u svako doba dana i noći, slatkasti i sočni mango, mirisna papaja, izrezbareni ananas, liči neobične arome, kao i niz europljanima nepoznatog voća. Joj, sutra bih se preselila tamo! U nedostatku Tajlanda, sjetila sam se da bih mogla dovesti Tajland sebi, u svoju kuhinju i napravila sam Pad Thai-inače u originalnoj verziji fina, hrskavo prepržena tjestenina s povrćem i dodatkom kikirikija. U mojem slučaju tjesteninu glume tikvice i mrkvica koji su preliveni slasnim umakom od kikirikija. Bilo je prefinoooooooooo! Uostalom, pitajte moje goste ako ne vjerujete.




Hm, slatkiše baš i nismo uspjeli poslikati prije nego su se pojeli, ali nije nam za zamjeriti. Torta iz rajskog vrta bila je apsolutni hit, a sastoji se od podloge od miješanih arašida pa sloja sa suhim smokvama i šljivama na koje sam stavila ploške finog, mekanog i vrlo slatkog kakija to jest japansku jabuku te sve prekrila ribanim jabukama. Bila je to torta koje će se sigurno opet naći na mojem stolu.





1 komentar:

  1. Zvuči jako ukusno i zdravo! Definitivno ću razmisliti o sirovoj prehrani jer vidim da se može naći za svakog ponešto!

    OdgovoriIzbriši