ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

SIROVOJEDSTVO - SENSA 53


Aleksandra Žarak 
NOVINARKA IBLOGERICA

Zelena čarobnica

U avanturu sirovojedstva upustila sam se prije tri godine preko zelenih kašastih sokova koje sam od milja prozvala „zelenom čarobnicom". Po mom dubokom uvjerenju ti sokovi (koji se prave u blenderu od mješavine svježeg voća i zelenog lisnatog povrća) doista su čarobni i mogu svakome od nas promijeniti život. Meni su, na primjer, riješili zdravstveni problem koji me mučio pune 23 godine, a to je bila opstipacija ili nemogućnost redovite probave - bez uzimanja laksativa. Naime, nakon prve mjesečnice počeli su problemi s redovitim odlaskom na toalet, ali nekako sam već bila pripremljena na to jer je istu muku mučila moja majka, koja me uputila u dobrobiti švicarskog biljnog čaja s kojim je uredna probava bila zajamčena. Nemojte misliti da smo se nas dvije olako upustile u „raubanje" crijeva laksa-tivima, mi smo doista pokušale sve: više hodanja, tjelovježbu, unosile smo više povrća u prehranu, konzumirale više vlakana... i ništa.

Spasonosna knjiga
 
Potom smo zaključile da smo nas dvije medicinski fenomen čiji problem ni liječnici nisu uspjeli riješiti. Probale smo klistire, irigaciju debelog crijeva, namočene sušene šljive, svježe smokve zalivene vodom, mlaku vodu natašte i svu silinu narodnih lijekova, kao i svaki novi laksativ koji se pojavio na tržištu, za svaki slučaj. Svi bi oni funkcionirali jednom, eventualno dvaput, ali nakon toga ni makac - danima ne bismo išle na toalet. Stoga bismo se uvijek vraćale švicarskom čaju koji smo morale nabavljati iz inozemstva iako se jedno kraće vrijeme mogao nabaviti i u Hrvatskoj. No s godinama smo, da bi čaj uopće funkcionirao, morale povećavati dozu, od čega bismo imali neugodne grčeve u želucu, poput menstrualnih bolova, a kada bismo osjetile poriv za pražnjenjem, obično je bio tako jak da smo morale isti čas trčati na toalet, što baš nije uvijek bilo praktično. Došlo je do toga da je moja majka, nakon više od 40 godina uzimanja laksativa, posve uništila crijeva i crijevne resice te je imala velikih problema s kontrolom stolice. Za sebe nisam željela istu sudbinu.
Igrom slučaja tada mi je prijateljica poslala knjigu Zeleno za zdravlje Victorije Boutenko u kojoj se zeleni kašasti sokovi navode kao rješenje mnogih zdravstvenih problema poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, a medu ostalim i neredovite probave. Odmah sam u blenderu smućkala svoj prvi gusti zeleni sok od sastojaka koje sam imala kod kuće: kelja i banana.

Okus mi se svidio pa sam odlučila istraživati dalje. Tada mi je baš u posjet došla mama pa sam joj rekla da kuša zelene sokove, ali bez ikakvih obećanja ili očekivanja, samo zato što su zdravi. Za dva dana pojavili su se rezultati: kako mama na putu nije uzimala laksative, s oduševljenjem mije rekla daje prirodnim putem otišla na toalet. Potom sam i ja doživjela isto: u samo dva dana riješile smo problem koji nas je mučio više od dva desetljeća! Bila sam izvan sebe od sreće. Pa je li moguće da je rješenje tako jednostavno i tako jeftino? Samo treba svako jutro dan započeti zelenom čarobnicom i ne samo da ćete imati redovitu, obilnu stolicu - čak i da ostatak dana jedete uobičajenu hranu - nego će to voće i povrće djelovati kao prirodna metla, čistač organizma, i izbacit će iz vas ono što se taložilo tjednima - to su posvjedočili čak i moji prijatelji koji nikada nisu imali problema s probavom. Bila sam toliko oduševljena ovim rješenjem da sam ga odlučila podijeliti sa što više ljudi jer sve više ljudi danas ima taj problem, ali im je neugodno o tome pričati. No neugodno sam se iznenadila kad sam nudeći ovo jednostavno i bezbolno rješenje ljudima koji po 15 dana ne mogu na toalet i trbuh im je bolan već samo na dodir saznala da će neki radije ostati pri laksativima nego pokušati tri dana piti ovakav zeleni smoothie. Zato svima sa­vjetujem: ne budite lijeni i nepovjerljivi, učinite nešto za svoje zdravlje, uopće nije teško, tako ćete ujedno riješiti dvojbe oko doručka, izgubiti višak kilograma, a uz gutljaje vrlo ukusne zelene čarobnice (jer okus možete prilagoditi svojem nepcu) u organizam ćete unositi energiju, zdravlje i vitalnost.

Sjaj dolazi iznutra

Osim što sam zelenom čarobnicom napokon regulirala probavu te skinula višak kilograma što me mučilo cijeli život, počela sam sjajiti iznutra, a i na van: kosa, ten, koža su mi zablistali. Nakon dvije godine konzumiranja zelene čarobni­ce počela sam još više proučavati literaturu i nekako mi je došlo prirodno da kušam biti nekoliko dana na sirovoj hrani. Probala sam neka jela i dopalo mi se kako sam se nakon njih osjećala. Inače sam veliki gurman po prirodi i vjerujte mi da bi mi bilo teško promijeniti prehrambene navike da mi nova jela nisu fina i da u njima ne uživam. Sirova hrana nevjero­jatno je kreativna i inspirativna. Sada već imam neke svoje prokušane recepte, a svako malo i sama stvorim neko jelo koje postane klasik. Uopće nema govora o odricanju i preživlja­vanju na listu salate, daleko od toga! Sirova hrana mi je doi­sta promijenila život na više razina, sada u kuhinji provodim puno manje vremena koje trošim na kreativnije načine i rad na sebi, osjećam se kao da prštim idejama, pokrenula sam svoj blog i radionice sirove hrane kako bih entuzijazmom i svojim primjerom i drugima pokazala koliko snažno hrana utječe na naš život. U to ime, zelenu čašu gore i uzdravlje!


 Snaga sirovog povrća
Mislite li da je ova vrsta prehrane za vas, evo nekih jed­nostavnih koraka koje već danas možete primijeniti kako biste osjetili barem neke njezine dobrobiti:

1.   Svako jutro dan započnite barem čašom zelenog kašstog soka. Već nakon nekoliko dana primijetit ćete da ćete se buditi odmomiji, ten će vam zablistati, probava će vam postati bolja i učestalija te ćete općenito imati više ener­gije. Igrajte se različitim zelenim lisnatim povrćem, jedno jutro neka to bude blitva, drugo špinat, pa onda zelena salata, raštika, peršin, celer, a voće birajte prema sezoni.
Evo jedne kombinacije koju vrijedi probati: u blenderu izmiksajtešaku-dvije špinata, jednu bananu, dvije jabuke i 4 dl vode. Uživajte!

2.   Jednom tjedno pustite svoj probavni sustav da se malo odmori i pojedite laganu, sirovu večeru. Ili se čak upustite u cijeli vikend na sirovoj hrani. Za doručak si izmiksajte zeleni kašasti sok, a ako poslije ogladnite, pojedite jednu voćku ili šaku badema s kojom datuljom ili nekoliko grožđica. Za ručak pripremite nešto malo konkretnije, na primjer tjesteninu od tikvica koju ćete dobiti tako da tikvicu narežete na tanje rezance gulilicom za krumpir. Prelijte pesto umakom koji dobijete tako da u multiprak-tiku sameljete sjemenke bundeve, jedan češanj češnjaka, maslinovog ulja po želji, malo soli i papra te malo jestivog, prehrambenog kvasca. Za večeru pojedite jednu veliku zelenu salatu sa sezonskim povrćem poput mrkve i krasta­vaca, začinjenu limunovim sokom i maslinovim uljem.

Nema komentara:

Objavi komentar