Kad sam neki dan na svojoj Facebook stranici objavila sliku ove pite od jagoda, kojoj sam u međuvremenu nadjenula ime Jagodica-bobica nisam očekivala toliko oduševljenih komentara. Hvala vam! Budući da ste me molili da objavim recept, bacila sam se na posao, ali kako sam ja tip koji uvijek voli eksperimentirati s nečim novim, ujedno vam dajem ideju i za druga punjenja. Svakim danom će na tržnici biti sve više voća pa zašto ne biste eksperimentirali s naprimjer borovnicama, malinama, možda čak i breskvama, ribizlima?
No, da ovaj post ne bude samo o receptu za pitu-iako znam da ste jako radoznali, iskoristit ću priliku da usput nešto kažem i o sladilima koja koriste raw foodie-ji ili sirovojelci. Osobno nikad ne koristim samo jedno, nego pri ruci uvijek imam nekoliko, koje kombiniram ovisno o tome o kojem jelu se radi ili teksturi koju želim postići, a ponekad je presudan i sam krajnji okus. Krenimo redom:
Sirup od Agave: ovo je ujedno i kraljica alternativnih sladila. Dobiva se od kaktusa, sastoji se u velikoj većini od fruktoze (80%), ima GI od 19, 25 je slađa od šećera što znači da vam treba manja količina da biste agavom nešto zasladili. U njoj ima željeza, kalcija i kalija te još sadrži i 5% inulina koji stimulira prijateljske bakterije u probavnom traktu. Sirup od agave je odličan za izradu sirovih čokoladica i mnogih drugih deserata ili čak slanih jela, budući da ne mijenja okus hrane poput naprimjer meda.
Yacon (sirup i prah): ima manje kalorija od agave, stabilizira šećer u krvi, ujedno je probiotik, a osim antioksidansa i kalija pomaže razgradnji tjelesnih masnoća (to se traži, ne?). Šećer koji sadrži ne apsorbira se u krv tako da ga mogu koristiti i dijabetičari, kao i ljudi koji imaju probleme s kandidom. Odličan je za pripremu deserta i bombona s karamelastim okusom, budući da okusom sliči na voćno-karamelastu melasu.
Stevija: u njoj nema šećera, jedno je 10 do 30 slađa od tršćanog šećera što je čini najslađim prirodnim sladilom, a njena slatkoća dolazi od različitih tipova glukoze koje tijelo ne apsorbira, tako da je primjerena i za dijabetičare i ljude koji muku muče s kandidom. Ima nula kalorija (jeeee!), ne utječe na razinu inzulina u krvi, no njen minus je što se neki ljudi tuže da ima neugodan aftertaste ili diplomatski rečeno nema dovoljno iznijansirani okus pa je moj savjet da ju kombinirate s drugim, kompleksnijim sladilima poput agave, mesquitea ili lucume-za bolji konačni dojam. Obavezno koristite steviju za zaleđene delicije jer je jedno od rijetkih sladila koje ne gubi slatkoći kad se zamrzne. Preporučam verziju zelenog praha stevije.
Mesquite i lucuma: ove dvije superhrane su se proslavile svojim suptilnim slatkim okusom. Od toga mesquite ima karamelasti, a lucuma vočni okus. Mesquite ima prirodni GI od 21, sladak je zbog prirodne fruktoze i ne povisuje šećer u krvi, dok je lucuma također slatka iz istog razloga, a daje posebnu kremastost punjenjima, smoothie-jima i kremama, budući da se oba sladila najčešće koriste u obliku praha.
Datulje: mekane i slatke, odlične su kao sladilo jer u sebi imaju puno vlakana koje usporavaju apsorpciju šećera. Od njih možete napraviti sirup koji potom možete koristiti umjesto ostalih sladila: namočite datulje u vodu i zblendajte ih. Držite ga u hladnjaku.
Sirovi med: nepasterizirani i nezagrijavani med je odličan ne-veganski zaslađivač, lako je dostupan, ali nije primjeren za daijabetičare.
No, da vas više ne davim sladilima, bacimo se mi na posao. Sada kada su se pojavile prve jagode, a možda već i za Uskrs, počastite sebe i svoje najdraže ovim neodoljivim piticama.
Pita jagodica-bobica
Postoji bezbroj varijacija tijesta za sirove pite, no uglavnom se radi o nekom od orašastim plodova (najčešće badem, orah ili lješnjak) koji se kombinira s datuljama ili grožđicama. Ja sam u ovo tijesto dodala kokosovo brašno kako bih smanjila količinu orašastih plodova (ali i kalorija) te je tijesto manje slatko, ali je zato savršeno za različite kombinacije. Na to ide domaći, sirovi pekmez od jagode te šlag od kokosovog mlijeka i narezane jagode-savršeni proljetni desert.
Za tijesto:
2 šalice oraha
1/2 šalice datulja (namočenih ili ne)
3 šalice kokosovog brašna
U multipraktik ubacite sve sastojke i meljite dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Možda ćete trebati dodati žličicu-dvije vode ukoliko su vaše datulje presuhe, to ćete najbolje procijeniti sami. U svakom slučaju, vodu dodavajte postepeno-a možda ju nećete ni trebati.
Ovo je teksutra kakvoj težite. Potom uzmite male limene ili silikonske kalupiće za pitu pa ih obložite prozirnom folijom te u njih rasporedite malo mse tijesta. Utapkajte prstima kako bi kasnije, kada ih izvadite iz kalupe pitice imale lijepu valovitu strukturu. Stavite u hladnjak barem na sat-dva da tijesto očvrsne.
Sirovi pekmez od jagoda
šaka-dvije jagoda
2 datulje
sirup od agave/stevija/med (po želji)
sok od limuna-koliko treba
U mali multipraktik ubacite datulje bez koštica s pokojom jagodom te sameljite dok ne dobijete gustu masu. Potom ubacite ostatak jagoda i kratko meljite, tzv pulse kako bi u pekmezu ipak ostalo malo teksture. Provjerite okus pa dočinite, ako je potrebno. Spremite u hladnjak do upotrebe (može trajati 3-5 dana).
Za šlag
1 limenka kokosovog mlijeka
1-2 žličice kokosovog šećera (ili drugo sladilo po želji)
srž vanilije
jagode za ukras
Uzmite limenku kokosovog mlijeka pa je čitavu, neotvorenu stavite preko noći u hladnjak. Sat vremena prije nego ćete tući šlag, stavite zdjelu u kojoj ćete ga tući, kao i mješalice miksera u hladnjak. Potom otvorite limenku kokosovog mlijeka i pokupite samo masni dio (da, masni!!!), najlakše je preko cjedila-to ćete tući u šlag, ali oprez: trebat će vam dobrih 6 do 8 minuta pa se nadam da imate samostojeći mikser ;-) Ostatak tekućine možete iskoristiti za pripremu smoothie-ja i slično. Ubacite sladilo i vaniliju u šlag, provjerite okus i to je to! Ovako istučeni šlag može stajati preko noći u hladnjaku-neće omekšati kao tučeno slatko vrhnje.
Serviranje
Nema komentara:
Objavi komentar