Follow by Email

petak, 6. travnja 2012.

Slatke pitice

Kad sam neki dan na svojoj Facebook stranici objavila sliku ove pite od jagoda, kojoj sam u međuvremenu nadjenula ime Jagodica-bobica nisam očekivala toliko oduševljenih komentara. Hvala vam! Budući da ste me molili da objavim recept, bacila sam se na posao, ali kako sam ja tip koji uvijek voli eksperimentirati s nečim novim, ujedno vam dajem ideju i za druga punjenja. Svakim danom će na tržnici biti sve više voća pa zašto ne biste eksperimentirali s naprimjer borovnicama, malinama, možda čak i breskvama, ribizlima?


No, da ovaj post ne bude samo o receptu za pitu-iako znam da ste jako radoznali, iskoristit ću priliku da usput nešto kažem i o sladilima koja koriste raw foodie-ji ili sirovojelci. Osobno nikad ne koristim samo jedno, nego pri ruci uvijek imam nekoliko, koje kombiniram ovisno o tome o kojem jelu se radi ili teksturi koju želim postići, a ponekad je presudan i sam krajnji okus. Krenimo redom:

Sirup od Agave: ovo je ujedno i kraljica alternativnih sladila. Dobiva se od kaktusa, sastoji se u velikoj većini od fruktoze (80%), ima GI od 19, 25 je slađa od šećera što znači da vam treba manja količina da biste agavom nešto zasladili. U njoj ima željeza, kalcija i kalija te još sadrži i 5% inulina koji stimulira prijateljske bakterije u probavnom traktu. Sirup od agave je odličan za izradu sirovih čokoladica i mnogih drugih deserata ili čak slanih jela, budući da ne mijenja okus hrane poput naprimjer meda.

Yacon (sirup i prah): ima manje kalorija od agave, stabilizira šećer u krvi, ujedno je probiotik, a osim antioksidansa i kalija pomaže razgradnji tjelesnih masnoća (to se traži, ne?). Šećer koji sadrži ne apsorbira se u krv tako da ga mogu koristiti i dijabetičari, kao i ljudi koji imaju probleme s kandidom. Odličan je za pripremu deserta i bombona s karamelastim okusom, budući da okusom sliči na voćno-karamelastu melasu.


Stevija: u njoj nema šećera, jedno je 10 do 30 slađa od tršćanog šećera što je čini najslađim prirodnim sladilom, a njena slatkoća dolazi od različitih tipova glukoze koje tijelo ne apsorbira, tako da je primjerena i za dijabetičare i ljude koji muku muče s kandidom. Ima nula kalorija (jeeee!), ne utječe na razinu inzulina u krvi, no njen minus je što se neki ljudi tuže da ima neugodan aftertaste ili diplomatski rečeno nema dovoljno iznijansirani okus pa je moj savjet da ju kombinirate s drugim, kompleksnijim sladilima poput agave, mesquitea ili lucume-za bolji konačni dojam. Obavezno koristite steviju za zaleđene delicije jer je jedno od rijetkih sladila koje ne gubi slatkoći kad se zamrzne. Preporučam verziju zelenog praha stevije.
Mesquite i lucuma: ove dvije superhrane su se proslavile svojim suptilnim slatkim okusom. Od toga mesquite ima karamelasti, a lucuma vočni okus. Mesquite ima prirodni GI od 21, sladak je zbog prirodne fruktoze i ne povisuje šećer u krvi, dok je lucuma također slatka iz istog razloga, a daje posebnu kremastost punjenjima, smoothie-jima i kremama, budući da se oba sladila najčešće koriste u obliku praha.
 Datulje: mekane i slatke, odlične su kao sladilo jer u sebi imaju puno vlakana koje usporavaju apsorpciju šećera. Od njih možete napraviti sirup koji potom možete koristiti umjesto ostalih sladila: namočite datulje u vodu i zblendajte ih. Držite ga u hladnjaku.
Sirovi med: nepasterizirani i nezagrijavani med je odličan ne-veganski zaslađivač, lako je dostupan, ali nije primjeren za daijabetičare.  
No, da vas više ne davim sladilima, bacimo se mi na posao. Sada kada su se pojavile prve jagode, a možda već i za Uskrs, počastite sebe i svoje najdraže ovim neodoljivim piticama.

Pita jagodica-bobica

Postoji bezbroj varijacija tijesta za sirove pite, no uglavnom se radi o nekom od orašastim plodova (najčešće badem, orah ili lješnjak) koji se kombinira s datuljama ili grožđicama. Ja sam u ovo tijesto dodala kokosovo brašno kako bih smanjila količinu orašastih plodova (ali i kalorija) te je tijesto manje slatko, ali je zato savršeno za različite kombinacije. Na to ide domaći, sirovi pekmez od jagode te šlag od kokosovog mlijeka i narezane jagode-savršeni proljetni desert.

Za tijesto:
2 šalice oraha
1/2 šalice datulja (namočenih ili ne)
3 šalice kokosovog brašna

U multipraktik ubacite sve sastojke i meljite dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Možda ćete trebati dodati žličicu-dvije vode ukoliko su vaše datulje presuhe, to ćete najbolje procijeniti sami. U svakom slučaju, vodu dodavajte postepeno-a možda ju nećete ni trebati.

Ovo je teksutra kakvoj težite. Potom uzmite male limene ili silikonske kalupiće za pitu pa ih obložite prozirnom folijom te u njih rasporedite malo mse tijesta. Utapkajte prstima kako bi kasnije, kada ih izvadite iz kalupe pitice imale lijepu valovitu strukturu. Stavite u hladnjak barem na sat-dva da tijesto očvrsne.

Sirovi pekmez od jagoda
šaka-dvije jagoda
2 datulje
sirup od agave/stevija/med (po želji)
sok od limuna-koliko treba
U mali multipraktik ubacite datulje bez koštica s pokojom jagodom te sameljite dok ne dobijete gustu masu. Potom ubacite ostatak jagoda i kratko meljite, tzv pulse kako bi u pekmezu ipak ostalo malo teksture. Provjerite okus pa dočinite, ako je potrebno. Spremite u hladnjak do upotrebe (može trajati 3-5 dana).  
Za šlag
1 limenka kokosovog mlijeka
1-2 žličice kokosovog šećera (ili drugo sladilo po želji)
srž vanilije
jagode za ukras
Uzmite limenku kokosovog mlijeka pa je čitavu, neotvorenu stavite preko noći u hladnjak. Sat vremena prije nego ćete tući šlag, stavite zdjelu u kojoj ćete ga tući, kao i mješalice miksera u hladnjak. Potom otvorite limenku kokosovog mlijeka i pokupite samo masni dio (da, masni!!!), najlakše je preko cjedila-to ćete tući u šlag, ali oprez: trebat će vam dobrih 6 do 8 minuta pa se nadam da imate samostojeći mikser ;-) Ostatak tekućine možete iskoristiti za pripremu smoothie-ja i slično. Ubacite sladilo i vaniliju u šlag, provjerite okus i to je to! Ovako istučeni šlag može stajati preko noći u hladnjaku-neće omekšati kao tučeno slatko vrhnje.


Serviranje

Najbolje je da pitice punite neposredno prije jela. Izvadite piticu iz kalupa te je stavite na tanjur za posluživanje. Razmažite malo pekmeza od jagoda po površini te gore stavite malo šlaga od kokosa te ukrasite rezanim jagodama. Kako je šlag od kokosa pomalo neutralan, nije loše u njega umiješati malo pekmeza, ali kušajte sami pa vidite što vam najbolje odgovara. U slast! I javite ako otkrijete svoju dobitnu kombinaciju!

Nema komentara:

Objavi komentar