utorak, 14. veljače 2012.

Sretno vam Valentinovo!


Sretan vam dan zaljubljenih! Uopće ne želim slušati gunđanja onih koji tvrde da je slavljenje Dana zaljubljenih samo još jedan način da nam se izbije koja kuna iz džepa. Možda i jest, ali ne morate nasjesti na taj štos. Ima stotinu drugih načina, sitnih malih pažnji kojima nekome možete pokazati koliko vam je stalo. Naprimjer s čokoladom? Čokolada nas doista dovodi do osjećaja euforije. Nažalost, većina kupovne čokolade je pržena, procesuirana, zaslađena šećerom te obogaćena kemikalijama-stoga joj je hranjiva vrijednost svedena na minimum. Rafinirani šećer je tako loš za naš organizam da je zaradio nadimak “bijela smrt”: narušava nam imuno sustav, izvlači minerale iz kostiju te izaziva dehidraciju. O preranom starenju, gomilanju kilograma i visokom tlaku da ne govorimo. No, rafinirani šećer koji se nalazi u čokoladama i klasičnim slasticama stvara opasnu ovisnost i koliko god mislimo da ćemo odoljeti komadu kolača ili čokolade, to je-zbog svih tih kemijskih procesa- gotovo nemoguće. Kažu da je tamna čokolada, onako koncentrirana, puna okusa bolja za nas! A sirova je još bolja! Iznenadite svog najdražeg ili najdražu čokoladnim srcem. Uopće ga nije teško napraviti!

Čokoladno srce za vašeg Valentina ili Valentinu

1 šalica oraha
1/2 šalice indijskih oraščića
5 žličica sirovog kakaa
1/2 šalice grožđica
1 žličica sirupa od agave
malkice ekstrakta vanilije
minijaturni prstohvatić Himalajske soli
1/2 šalice malina, mogu biti smrznute-samo ih onda malo odmrznite prije upotrebe
svježe maline (ako izlazite s arapskim šejkom, dopremit će vam svježe maline privatnim avionom, inače, mogu se naći u samoposluzi-skupe su ali Valentinovo je jednom godišnje, zar ne?)

U multipraktik ubacite orahe i indijske orašćiće te ih sameljite. Kada je smjesa već lagano ljepljiva od masnoće orašćića dodajte kakao, grožđice, agavu, vaniliju i sol te nastavite mljeti dok se smjesa ne počne pretvarati u kuglu. Tada unutra ubacite maline i još malo meljite. Kad vam se na opip učini da se smjesa drži zajedno (ako to nije slučaj, dodavajte žličicu po žličicu vode), prebacite je na peki papir u malo debljem sloju i stavite u zamrzivač na barem na pola sata.


Kad se smjesa stisnula, uzmite kalup u obliku srca ako ga imate, utisinite ga u smjesu te izrežite oblik, naravno, srca. Stavite na tanjur i spremite u hladnjak da se ohladi i stisne. Prije posluživanja ukrasite malinom. Sigurna sam da ćete oduševiti svojeg ljubljenog ili ljubljenu! Dali ste si truda (dobro, ne previše, ali oni to ne moraju znati) i efekt ne smije izostati.

A sad slijedi poučni dio. Zašto je sirova čokolada dobra za vas i vaše zdravlje, a ova iz normalnog dućana nije? Zato jer ne sadrži rafinirani šećer, ni umjetna sladila. Koristim samo steviju ili sirup od agave koji ima niski glikemijski indeks i vrlo malo utječe na tijelo, a jedan i pol puta je slađa od šećera. Ne trebam jeftine sastojke i punila poput bijelog brašna, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, umjesto toga koristim kakao maslac i kakao ulje koje se smatra najzdravijim uljem na planeti. Svi sastojci su vegan friendly. Kako se služim sirovim kakaom u čokoladi ostaju svi vrijedni sastojci koji se prženjem gube, a to su nevjerojatne količine magnezija, kroma i željeza (ako niste znali, mlijeko iz mliječne čokolade poništava sva ta dobra anti-oksidans svojstva industrijski prerađene čokolade).

Sad znate znanstveni dio pa se bacite na pripremanje vašeg zdravog čoko srčeka. Ako vidite da ste polučili uspjeh, možda se odvažite krenuti dalje i pokušate napraviti svoje vlastite praline. Naprimjer ove! Posao je pimplav i zahtjeva trud, no kad vidite oduševljeno lice onog koji zagrize u tvrdu čokoladnu opnu iz koje prsne sočno punjenje od maline,...vrijedi svakog trenutka. Ne ide li put do srca zapravo preko želuca?   


Okej, ova pralina je nadgradnja, ali vrlo lako možete napraviti i svoje sirove praline, bez ikakvog punjenja. Onda ih možete "parfimirati" čilijem, cimetom, đumbirom, narančinom koricom, ma čime god vam srce želi! Ma čekajte malo, pa ovo je tema za novu radionicu. Zar ne?



U to ime, za prvu ruku mogu poslužiti i obične (sirove) kuglice od suhog voća, uvaljane u kakao u prahu. Za nadgradnju ima uvijek vremena! U slast, poklonite slatko veselje onom koga volite i širite sreću i dobre vibracije. Sretno vam Valentinovo! 


A ja vas sve pozdravljam uz naj, naj želje iz Namibije gdje mi čokolada uopće nije potrebna za nezaboravno Valentinovo. Zadovoljit ću se tanjurićem lokalnog vrlo slatkog grožđa!












Nema komentara:

Objavi komentar