četvrtak, 2. veljače 2012.

Jen, dva, tri,......krenuli smo

Jučer je održana prva radionica sirove hrane by Green Raw Goddess na kojoj su cure naučile kako napraviti jednostavan, ukusan, ali ujedno i zdravi doručak. Kladim se da lagano dobijate ospice kad čujete riječ "zdravi", ali riješite se predrasuda, zdravo može biti itekako dobro za vas, a ujedno i fino! Evo kako izgleda moj doručak,......u redu, jedan od njih.


Vi možda ne biste popili jednu litru zelene bljuzge, kako neki s radošću nazivaju moju Zelenu Čarobnicu ili gusti kašasti smoothie od različitog voća i zelenog, lisnatog povrća o omjeru 60% naprama 40% koji sam otkrila zahvaljujući jednoj od raw food gurua, Victoriji Boutenko. Ovo je moja dnevna doza. Mljac! Ponekad mi ni litrica nije dosta! Moj dan počinje uz novine i zeleni kašasti sok.

 

 Knjigu Victorije Boutenko "Zeleno za zdravlje" preporučujem ama baš svima. Čak i ako niste ljubitelji sirove hrane i koncept vam se čini prečudnim, ako u svoj život umjesto doručka ili večere uvrstite njezine zelene, kašaste sokove iliti Zelenu čarobnicu, nećete pogriješiti. Najjednostavniji prijedlog: šaka-dvije blitve ili špinata, 1 banana i dvije jabuke (s korom ili bez, narezane na kriškice) te 4 dl vode. Smiksajte u blenderu i doručak je spreman! Zasititi će vas, regulirat vašu probavu ako imate problema (da, i najzaguljenije slučajeve, jamčim, to sam ja-nekad bila;-)), stabilizirat će vam šećer u krvi i pomoći vam oko gubitka kilograma, ako vam to treba. genijalno, zar ne?


Što se radionice tiče, osim toga kako napraviti Zelenu čarobnicu za doručak, cure su naučile i neke kako "navući" ukućane na neke druge sirove doručke, kao naprimjer ove vrlo zdrave američke palačinkice od banana. Zašto su tako dobre za vas? Jer su u njima glavni sastojci lanene sjemenke i banane. Banane liječe depresiju, PMS te su pune vlakana te su dobar izvor kalija, dok je lan izvrstan izvor minerala, vitamina, antioksidansa i Omega 3 masnih kiselina. Možete ih servirati gole ;-) Ili, prekrivene ploškicama banana i eventualno sa začinjenim preljevom od malo cimeta kojeg pomiješate sa sirupom od agave.


Potom smo radile energetske prutiće od šljiva koje možete zapakirati i nositi sa sobom kad god vas uhvati glad i ostalo je ovo,...................


Čini se da imamo hit pa sam morala napraviti novu količinu, tim više što moj najdraži ove prutiće nosi sa sobom na posao, da nekako pregrmi do ručka. Što i vama najtoplije savjetujem!



Samo ubacite sve u multipraktik i usitnite. Kad se počne skupljati u kuglu, gotovo je. To vam je čas posla, maksimalno 10 minuta, a užitak je dugotrajan!




Utapkajte u protvan, kratko ohladite da se bolje poveže zajedno i režite na prutiće. Veličinu i debljinu odredite sami, prema željama i apetitu. Jako su zasitni, ali i neodoljivi.



Umotajte u prozirnu plastičnu foliju, a možete ih i lijepo ukrasiti-evo jedne ekološke ideje- te darivati najdražima. Ili, ponijeti sa sobom ujutro kad izjurite iz kuće tako da znate da imate nešto što će vas napuniti energijom ako zagusti dok obavljate stvari po gradu ili sjedite na poslu!


Cure su još naučile kako napraviti Walkerov doručak (mrkva, suhe smokve, grožđice, banane, ma slatko razbuđivanje par excellance!). 

                                 
Nisam zaboravila ni keksiće od grožđica i đumbira, to je bilo veliko iznenađenje. Svima se svidjela pikantnost đumbira koji lagano pecka, ali i fino grije, pogotovo u ove hladne zimske dane. Atmosferi nije škodilo ni što smo se na radionici lijepo popričale i razmjenile osobna iskustva.
                                                 

Na kraju radionice pala je i prigodna prodaja. Poseban hit bio je čips od kelja. Naprosto je planuo! Ali, obratite se s povjerenjem, lako ga ja još osušim :-) i dostavim vam ga.


Bilo je tu i drugih stvari, slatki krekeri od jabuka, čoko keksići, zobeni keksići od grožđica i brusnica te keksići od banana i datulja. Sve sirovo, naravno!

                                           
Bilo nam je jako ugodno i vjerujem da ćemo se još ljepše družiti na drugoj radionici, koja pada 1. i 3. ožujka. Dođite i saznajte kako napraviti sirove juhe, predjela, super začinjeni čili i još puno toga! Čekam vas!

                             
E, pa ako biste se i vi rado pridružili čekam vas ove subote u 16:30, samo se prije najavite! A mojim curama, Vjerni, Martini, Ivani, Sandri, Vitomiri, Boženi i Ivoni te Minu velika hvala. Vidimo se opet!



Sponzor radionice:
VITAMIX d.o.o
Većeslava Kolara 6
10430 Samobor

www.vitamix.hr


















2 komentara:

  1. Napokon rade komentari, a ispod se možete upisati i za e-poštu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super ideje, samo tako dalje da mi koji smo ljenjivci za izmišljanje novih stvari imamo od kog prepisati dobar receptić :-)

    OdgovoriIzbriši